alev özkazanç

Alev Özkazanç 1967 yılında Ankara’da doğdu. Lisans öğrenimini 1989’da ODTÜ Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Bölümü’nde tamamladı. University of Essex’de siyaset teorisi alanında yüksek lisans yaptı. 1998 yılında “Türkiye’de Siyasal İktidar ve Meşruiyet Sorunu: 1980’lerde Yeni Sağ” adlı teziyle Ankara Üniversitesi’nden doktora derecesini aldı. 1994–2001 arasında çıkan Mürekkep dergisinin yayın kurulunda bulundu ve ilk yazılarını bu dergide yayımladı. 2004-2011 yılları arasında Toplum ve Bilim dergisinin yazı kurulu üyeliğinde bulundu. Halen Fe Dergi, Vira Verita, Feminist Tahayyül ve Kaos Q+ dergilerinin danışma kurulunda bulunuyor. Çağdaş siyaset kuramı, yakın dönem Türkiye siyaseti, feminizm, toplumsal cinsiyet ve queer kuram, psikanaliz, neo-liberalizm, suç ve ceza gibi ilgi alanlarında yayınlar yapmıştır. 1991-2016 yılları arasında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde (SBF) çalışmış, Siyaset Bilimi Anabilimdalı’nın yanı sıra Kadın Çalışmaları ve Toplumsal Cinsiyet Anabilimdalı’nda dersler vermiştir. 1994 yılında kuruluşundan itibaren KASAUM (Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi) ekibinin üyesi olmuş, 2012’de AÜ Cinsel Saldırı ve Tacize Karşı Destek Birimi’nin (CTS) kuruluşunda görev almış ve 2008-2016 arasında Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı Başkanlığı görevini yürütmüştür. 2014’de profesör unvanı almış, 2016’da imzacısı olduğu Barış Bildirisi nedeniyle erken emekliliğe zorlanmıştır. 2018-2020 arasında Oxford Üniversite’sinde misafir akademisyen olarak bulunmuştur. Halen özel gruplara Psikanaliz ve Feminizm konulu seminerler vermektedir. Yazarın, hepsi Dipnot Yayınları tarafından yayımlanan kitapları şunlardır: Siyaset Sosyolojisi Yazıları: Yeni Sağ ve Sonrası: Siyaset Sosyolojisi Yazıları (2007); Neo-Liberal Tezahürler: Vatandaşlık, Suç, Eğitim (2011); Cinsellik, Şiddet ve Hukuk: Feminist Yazılar (2013); Feminizm ve Queer Kuram (2015, Genişletilmiş 2. Baskı: 2018); Bir Musibet: Yeni Türkiye’de Erillik, Şiddet ve Feminist Siyaset (2021). Ayrıca Betül Yarar ile birlikte, Bob Jessop: Hegemonya, Post-Fordizm ve Küreselleşme Ekseninde Kapitalist Devlet (İletişim Yayınları, 2005) adlı kitabı derlemiş, Jane Gallop’un Cinsel Tacizle Suçlanan Feminist adlı kitabını da Türkçeye çevirmiştir (Dipnot Yayınları, 2013).

soner torlak

Okumayazmayı ilkokuldan önce geniş ailesinden öğrendi, ilkokula gittiğinde okuma bildiği için derhal diplomasını istedi, vermediler, ilkokulu okudu. Sonrası çorap söküğü gibi geldi. Üç yaşından itibaren iki hedefi oldu: çalışmak zorunda kalmadan yaşamak ve meşhur olmak; ikisi de olmadı (henüz). Turan dedesini hep çok sevdi, bir sürü insanı sevdi, onu bir tık fazla sevdi. Hayatta çok iddialı bir iş yapamadı, geceleri bu yüzden sıklıkla uyuyamadı. Hayattaki örnek aldığı insanlar Fedon ve Kaya Çilingiroğlu’dur. Yaptığı hemen hemen her işi yarım bırakan Torlak, sosyal ortamlarda veganım demekte fakat kendisinin evde gizli gizli tavuk yediği ileri sürülmektedir. Çeşitli yerlerde yazıları ve çevirileri yayınlanmış olan Torlak, çeşitli kitaplar da çevirmiştir.

nail dündar

Yayınevimize çaycı olarak katıldı. Zift kıvamında çay ve asfalt kıvamında kahve yapabilme yeteneği ile nice yiğitleri malulen emekli ederek şirketi ele geçirdi. Kendisi ile ilgili hiç resmi evrak görmedik. Gerçek adının bu olmadığını, fonetik ad-soyadlı mafya furyasından etkilenerek bu kombinasyonu seçtiğini düşünüyoruz. Ara sıra “SSL sertifikasını yenileyelim”, “şunu yarım punto sola alalım”, “Amazon’un desi tarifesi güncellenmiş” gibi şeyler söyleyerek ofiste dolaşıyor. Çay yapmayı bıraktığı için bize zararı yok. Bizim de onunla uğraşacak vaktimiz yok. He deyip idare ediyoruz.

özer uzun

Çocukluğundan bu yana ciddi kalmakta güçlük çeken ve her an kendini şaka yapmak zorundaymış gibi hisseden Özer Uzun, neyse ki mühendislik hayatına dürüst, tarafsız ve ahlaksız haber sitesi Zaytung’un açılış töreniyle birlikte veda etti. Akabinde ise televizyondan dijitale birçok farklı projede metin yazarı olarak çalıştı. İlk kitabı Komik Günler romanı, ikinci kitabı ise Öyle Ya da Böyle ismindeki öykü kitabıdır.
www.ozeruzun.com

güliz sütçü

1983 yılında Ankara’da doğdu. Bilkent Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler okuduktan sonra aynı üniversitede Siyaset Bilimi doktorasını tamamladı. TÜBİTAK’ta çalışmakta olan Sütçü, üniversitelerde yarı-zamanlı öğretim görevlisi olarak ders verdi. Yurt içinde ve yurt dışında gönüllü projelerde özellikle çocuklara yönelik çalışmalar gerçekleştirdi. İlk kitabı olan deneme türündeki Ankara’da Bir Kızılderili’yi yayınladıktan sonra 2015 yılında Kişisel Bitişim adlı kara mizah romanını çıkardı. Bunu çocuk kitapları takip etti. Beş kitaptan oluşan Dodo serisi ilk kitabıyla “2019-ODTÜ Geliştirme Vakfı KYÖV Çocuk Edebiyatı Öykü Ödülü”nü aldı. Akabinde, Monti serisini yayınlamaya başlayan Sütçü, çocuk edebiyatı alanında üretmeye devam ediyor.

sevgi mülayim

Hacettepe Üniversitesi Güzel sanatlar heykel bölümünden mezun oldum. 3 seneye yakın Roma’da yaşadım. Döndükten sonraki süreçte yaşadığımız hayat bana sıkıcı geliyordu ve renklendirmem gerekti. Dünyada olan bitenler beni karamsar düşünmeye ittiği ve mutsuz ettiği için genel hayatımı da etkiler oldu. Ben de tüm bunları bahane edip kendi dünyamı yaratmak istedim ve illüstrasyon dünyasına girdim. Çocuk kitapları resimlemeye ve karakter tasarımları yapmaya başladım. Zamanla her şey artık bana malzeme oldu özellikle gördüğüm lekeler, bulutlar, kırık bir duvar bile… Çocukluktan kalma alışkanlıkla, İlgimi çeken tüm bu şekiller, desenlerden karakterler çıkartmaya başladım.
Çocuk kitaplarını resimlerken karakter yaratırken bazen bu lekelerden bulduğum karakterleri keyifle kullanıyorum.

bilgesu savcı

1990 yılında Konya’da doğdu. Lise, Üniversite ve Yüksek Lisans öğrenimini Ankara’da tamamladı. 2015 yılında Hacettepe Üniversitesi İngiliz Dilbilimi Lisans, 2018 yılında Hacettepe Üniversitesi İletişim Bilimleri-Yeni Medya Yüksek Lisans programlarından mezun oldu. Temel merak alanını insan ve davranışlarının nedeni ve anlamı oluşturdu. Zamanla bu merakını tiyatro, felsefe ve edebiyat alanındaki yazınla kurduğu şahsi ilişkinin yanısıra, Lisans ve Yüksek Lisans öğrenimleri sırasında karşılaştığı literatürle ve katıldığı farklı atölyelerden edindiği bilgilerle sentezledi. Bugüne dek çeşitli iş kollarında, farklı insan topluluklarıyla birlikte çalıştı. 2019 yılında kaleme aldığı tek kişilik tiyatro oyunu OYUN veya Rasputin 2020 yılının Aralık ayında çevrimiçi bir platformda sahneden naklen yayınlandı. Aynı zamanda bir kitap çevirmeni olan Bilgesu Savcı, halen bilhassa fiziksel tiyatro ekseninde hareket/ hareketsizlikte biçim ve içerik; oluş ve etkileşim ilişkisini araştırmaya devam ediyor. Birimbilgi ile edimbilgi, bilmek ile yapmak, teori ile pratik, düşünce ile eylem arasında insan eliyle kurulagelmiş mesafeyi, gündelik hayat, felsefe, dil, edebiyat ve tiyatronun araçlarıyla aşmayı deniyor. Bilgesu Savcı Ankara’da yaşamaktadır.

gözde çöklü

Hacettepe Üniversitesi, Fransız Dili ve Edebiyatı’nı bitirdikten sonra aynı üniversitenin Güzel Sanatlar, Resim bölümünde yüksek lisansını tamamladı. Kolaj, fotoğraf ve illüstrasyon üzerine yoğunlaştığı çalışmalarında gündelik yaşam, cinsel politikalar ve siyasi gündem önemli bir yer tutuyor.

kerem batumlu

Felsefe eğitimini bir yandan itlik, serserilik ve balicilikle sürdürdüğü için 10 yılda ancak bitirebildi. Daha sonra 15 yıl süren müzisyenlik kariyerinde 4 kıta ve 20 ülkede inanılmaz başarısızlıklara imza attı. Son iki yıldır da Çanakkale dağlarında derebeyi olarak yaşıyor. Derebeyliği kısa bir duraklamadan sonra hemen gerileme dönemine girmiş durumda. Bu rakamların toplamının yaşından fazla çıkmasından anlıyoruz ki ya üniversiteye 12 yaşında girmiş ya da matematiği zayıf.

alp tekin babaç

Elazığ’da 1983 yılında dünyaya geldi. Bolu’da takıldı. İzmir ve İstanbul’da birtakım bazı işler yaptı. Çeşitli web platformları, haber portalları, gazete ve dergilerde çalıştı. An itibariyle okuyor, arama kurtarma yapıyor. Şimdi hayalci hücre’de…

bülent diken

Kadir Has Üniversitesi Radyo televizyon ve Sinema bölümünde Sosyal ve Kültürel Teori alanında ve Lancaster Üniversitesi Sosyoloji bölümünde Profesör. Araştırma alanları arasında sosyal teori, siyaset felsefesi, şehircilik, sinema ve terörizm bulunmaktadır. Diken’in kitapları arasında The Culture of Exception (2005, Carsten B. Laustsen ile birlikte), Filmlerle Sosyoloji ([2007] 2019, Metis Yayınları, Carsten B. Laustsen ile birlikte), Nihilizm ([2009] 2011, Ayrıntı Yayınları, Carsten B. Laustsen ile birlikte), İsyan, Devrim, Eleştiri ([2012] 2013, Metis Yayınları), God, Politics, Economy (2015), ve The New Despotism (2021) bulunmaktadır.

carsten bagge laustsen

Aarhus Üniversitesi Siyaset Bilimi bölümünde Sosyoloji alanında Doçent. Araştırma alanları arasında terörizm alanları, iklim değişiminin sosyolojisi, siyaset ve popüler kültür ve sosyal ve siyasal teori bulunmaktadır. Laustsen’in kitapları arasında The Culture of Exception (2005, Bülent Diken ile birlikte), Filmlerle Sosyoloji ([2007] 2019, Metis Yayınları, Bülent Diken ile birlikte), Textual Analysis for the Social Sciences (2014, Kristoffer Leiding Kølvraa ve Morten Brænder, Hans Reitzels Forlag ile birlikte, 2014) ve Social Theory (2017, Lars Thorup Larsen, Mathias Wullum, Tine Ravn, and Mads P Sørensen ile birlikte) bulunmaktadır.

Steven James Tunney

İngiltere, Manchester’de yaşamakta ve eserlerini ağırlıklı olarak kanvas ve kağıt üzerine yağlı boya ve akrilik kullanarak üretmektedir. Fotoğrafçılığa dönük hevesi 2010 yılında Glastonbury Festivali’nde fotoğraf makinesini kaybetmesinin ardından büyük ölçüde kayboldu ve illüstrasyona yöneldi. 2011 yılından itibaren hayatında ilk defa illüstrasyon ve resim ile haşır neşir olmaya başladı. Başlangıçta yeni bir makine alamayacak olması nedeniyle bu kararı almışsa da, yaptığı ilk resim kendisi açısından bir tür uyanış oldu ve böylece hobisi mesleğe dönüşmeye başladı. Eserlerinde yaşadığımız dünya üzerindeki karmaşık ve bir o kadar hassas durumları işliyor. 2020 yılından itibaren zamanını sadece sanat eserleri üretmeye ayırmaya başlayabildi. Yolculuğu sürüyor ve berbat gerçekliklerin içindeki güzellikleri arayıp bulmaya çalışmaya devam ediyor. Steven James Tunney’in bütün çalışmalarını takip etmek için “raggedtruthstudio.com” adresini ziyaret edebilirsiniz.

önder kulak

2009 yılında Maltepe Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden mezun olmasının ardından, 2011 yılında “Marx, Lukacs and Adorno on Alienation: Reification” başlıklı teziyle, Sussex Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden yüksek lisans derecesi almaya hak kazandı. 2016 yılında, “Theodor Adorno: Kültür Endüstrisinin Kıskacında Kültür” başlıklı teziyle, Hacettepe Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde doktorasını tamamladı. Marksizm, Frankfurt Okulu ve felsefe tarihi içerisinden birçok akımı kendisine ilgi alanı olarak belirleyen Kulak’ın çeşitli dergi, gazete ve internet sitelerinde, ortak kitap projelerinde çalışmaları, yanı sıra editörlükleri ve çeviri kitapları bulunmaktadır. Ayrıca Kurtul Gülenç ile birlikte kaleme aldığı “Marx’ın Halleri: Marksist Düşüncede Diyalektik Bir Yolculuk” ve “Marx ve Sonrası: Marksist Düşünceye Katkılar” isimli kitapları mevcuttur. “Theodor Adorno: Kültür Endüstrisinin Kıskacında Kültür” ve “Aleviliğin Sırrı: Hallacı Mansur” başlıklı kitapları da yayınlanmış bulunmaktadır.

selin timuçin

Doğuş Üniversitesi Sanat Tasarım Fakültesi Grafik Tasarım bölümünü tamamladı ve çoğu insan gibi hayal ettiği çoğu şeyin yanına bile yaklaşamadı. Adı Selin ama siz ona kısaca ortamların aranan freelancer’i diyebilirsiniz. Takıntılı ve detaycı kişiliğiyle hayatı başta kendisine, sonra da çevresine dar etmek öncelikleri arasındadır. Fotoğraf çekmeyi, kesip biçip kolaj yapmayı, ellerini boyaya bulayıp çiziktirmeyi, geceyi, bir de koca yanaklı fındık burunlu “Sincap Ulaş”ı çok sever.

pınar melis yelsalı parmaksız

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun oldu. ODTÜ Sosyoloji Bölümü’nde yüksek lisans eğitimini, Hollanda Leiden Üniversitesi’nde Türkiye Çalışmaları alanında doktora eğitimini tamamladı. Doktora tezinde Türkiye’de modernleşme ve toplumsal cinsiyet üzerine çalıştı. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde çalıştı. Aynı üniversitenin Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde yer aldı ve Kadın Çalışmaları Yüksek Lisans ve Doktora programlarında çeşitli düzeylerde dersler verdi. Halen Bahçeşehir Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi olan Yelsalı Parmak sız lisans ve yüksek lisans düzeyinde Toplumsal Cinsiyet ve Aile Sosyolojisi, Toplumsal ve Siyasal Bellek, Sosyal Bilimlerde Yöntem, Niteliksel Araştırma Yöntemleri, Siyaset Sosyolojisi, Din Sosyolojisi vermektedir. Cinsiyet eşitliği, sosyal kapsayıcılık, kadınların güçlendirilmesi, sürdürülebilir kalkınma gibi alanlarda çeşitli projelerde yürütücü, araştırmacı ve danışman olarak yer almakta, BAUEQUAL (Bahçeşehir Üniversitesi Eşitlik ve Kapsayıcılık Birimi) yöneticiliğini yürütmektedir. Neye Yarar Hatıralar: Türkiye’de Bellek ve Siyaset Çalışmaları (2012), Türkiye’nin Modernleşmesinde Kadınlar (2017), Mothers in Public and Political Life (Demeter Press 2017) isimli kitapları ve kadın çalışmaları ve toplumsal cinsiyet, bellek çalışmaları ve feminist yöntemle ilgili yerli ve yabancı önde gelen dergilerde ve çeşitli kitaplarda makaleleri bulunmaktadır.

deniz yonucu

Doktora derecesini Cornell Üniversitesi sosyal antropoloji bölümünden almıştır ve Newcastle Üniversitesi sosyoloji bölümünde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Birçok uluslararası ve Türkiye merkezli dergide ve kitapta kent, siyaset, işçi sınıfından gençlerin suçlulaştırılması ve polis şiddeti ve teknikleri üzerine makaleleri yayınlanan Yonucu’nun Police, Provocation, Politics: Counterinsurgency in Istanbul isimli ilk kitabı Cornell Üniversitesi Yayınevi tarafından 2022 yılında yayınlanmıştır.

merve tuba tanok

1988 yılında Karamürsel’de doğdu fakat Adana’da büyüdü ve Adana Demirspor’lu. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nü bitirdi ve kenti savunmanın çok da iyi bir fikir olmadığına karar verdi. Barcelona Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi’nde başladığı yüksek lisans çalışmalarına Sevilla Üniversitesi’nde, Sürdürülebilir Kent ve Mimari programında devam ederek, kent hakkı ve Kobane’nin ekolojik yeniden inşası konulu yüksek lisans tez çalışması ile tamamladı. Katalonya Politeknik Üniversitesi Barcelona Mimarlık Okulu’nda, kent hakkının feminist politik ekolojisi ve İstanbul’da son yirmi yılda gerçekleştirilen kent mekân üretimi pratiklerini inceleyen tezi ile doktor adayı. Herşeyden öte, erkeklerin dünyasında ayakta kalmaya çalışan bir kadın.

onur bütün

Maşukiye’de doğdu. İlkokulu Yarımca’da, ortaokul ve lise öğrenimini İstanbul/Kadıköy Kız Lisesi’nde tamamladı. Marmara Üniversitesi Müzik Bölümü’nü bitirdi. Kars, Kocaeli ve İstanbul’da müzik öğretmenliği yaptı. Kurduğu okul koroları çalışmaları aracılığıyla 2007 yılında Boğaziçi Üniversitesi’nin düzenlediği “Dünya Koro Şefleri Pedagoji Seminerleri” ne katıldı. Öğretmenlik yaparken, sendikal örgütlenme ve eğitim çalışmalarını da sürdürdü. Eğitim-Sen, Tarih Vakfı, Özgür Üniversite ve İşçi Üniversitesi’nde Marksizm üzerine seminer ve eğitim çalışmaları yaptı. Dört yıl boyunca “Marksizm Araştırmaları Atölyesi”ndeki seminerlere arkadaşlarıyla birlikte devam etti. Kazım Koyuncu Kültür Merkezi kuruluş çalışmalarına katıldı, bir yıl boyunca gönüllü olarak “Temel Müzik Eğitimi” dersi verdi. Öteki Kültür Merkezi’nde bir yıl süren “Kapital/K. Marx” çalışmasını organize etti ve sunum yaptı. Kadın hakları, mücadelesi, feminizm ve queer kuram üzerine yazılar yazdı, örgütlenme çalışmalarına katıldı. 2000 yılında “Dünya Kadın Yürüyüşü” Türkiye temsilcisi olarak Paris ve Brüksel’de çalıştı. Farklı yayınevlerinde düzeltmenlik ve editörlük yaptı.

Yedi Kat Yerin Altından Uğultular Geliyor/Yeni Çeltek’ten Soma’ya Maden İşçileri/Dipnot Yayınları (2015) (Bireysel Çalışma),Karşı-İşgal/Derleme/Siyah Beyaz Yayınları (Kolektif Çalışma) (2016), Değişen Arkeoloji/Changing Archaelogy/Ege Yayınları (Kolektif Çalışma) (2016) isimli kitapların yazarıdır.

BirGün Gazetesi, Cumhuriyet Gazetesi, Hürriyet Gazetesi, Trip Dergi, Oggito, gazeteduvar, K 24, T 24, Kitap Eki ve ilerihaber adlı internet sitelerinde edebiyat eleştirileri ve öyküleri, sosyal bilimler ve politika yazıları yayınlandı. Ulusal ve uluslararası kitap fuarlarına, etkinliklerine katıldı.

Kısa öykülerinden oluşan Gülümsemeler isimli kitabı Alakarga Yayınları tarafından Nisan 2018’ de yayınlandı. Bursa/Nilüfer Belediyesi’nin Nilüfer’de Kadın Hayata Yakın projesi kapsamında öykü kitabı Gülümsemeler üzerine köylerden gelen yedi yüz elli kadınla çalışma yaptı. Nisan 2018’de Ayrıntı Yayınları tarafından basılan Marx’ın İşçi Anketi isimli kitabı ile ilgili çok sayıda panel ve söyleşiye katıldı.

Mayıs 2021’de NotaBene Yayınları tarafından yayımlanan Feminist Okumalar/Cumhuriyet’ten Günümüze Edebiyatta Cinsellik ve Erotizm adlı kitabında, yaklaşık yüz yıllık edebiyat tarihimizdeki edebi türleri eşit bir biçimde “queer” bölümler oluşturarak, feminist yöntemle inceledi. “Feminist Okumalar” atölyelerinde çalıştıkları pek çok metin bu kitapta analiz edildi.  2019’da Ankara, İzmir ve Sakarya’da başladıkları “Feminist Okumalar” atölye çalışmalarına, Ankara Queer Feminist Okumalar, İzmir Eğitim-Sen 6 Nolu Şube Feminist Okumalar, Tante Rosa Feminist Okumalar ve Zenime Hanım Feminist Okumalar atölyeleriyle devam ediyorlar. Onur Bütün öğretmenlik mesleğinden 2014 yılında emekli oldu. Halen piyano öğretmenliği, yazarlık ve editörlük çalışmalarını sürdürüyor. 28 yaşındaki oğlu Uygar’la aynı dünyada nefes almayı çok seviyor.

zozka

Ankara’da doğdu. Eğlenceli bir ilkokul ve çirkin bir ortaokul dönemi geçirdi. Liseyi bir Fen Bilimleri öğrencisi olarak tamamlayıp kabul edildiği bölümde mutlu olamayacağını zamanında fark ederek Güzel Sanatlar okuma kararı aldı. Grafik Tasarım mezuniyeti sonrası 2007 yılında İstanbul’a taşınması ile görsel ve işitsel üretimlere daha çok ağırlık vermeye başladı. Çeşitli alanlarda grafik tasarımcı olarak çalıştı. Yüksek eğitimine aynı alanında devam ederken özel sektörde akademisyenlik deneyimi kazandı. Çeşitli karma sergilerde yer aldı. Teorik olarak daha çok beslenme heyecanı ile başladığı Sanat Tarihi doktorasına İstanbul’dan ayrıldıktan sonra Berlin’de devam etti. Sanatta hayvanlık, kadınlık ve ‘abject’ üzerine çalışmalarının yanı sıra, otobiyografik katmanı olan yazılar üretmeye başladı. Zozka, hayatına sanatçı olarak devam ederken, çeşitli atölyelerde ağırlıkla kadın ve çocuklardan oluşan gruplarla eğitmen kimliğinde paylaşımlarını sürdürmektedir.

ümit manay

1987 de Edirne’de doğdu. 2011 yılında ilk kitabı Gökkuşağı Gece Çıkar‘ı yayınladı. 2012 yılında kitap Cemal Süreya Başarı Ödülüne layık görüldü. 2013 yılında Yitik Ayetler‘i yayınladı. 2012 – 2016 yılları arası Lgbtqi+ hak savunuculuğu yaptı. 

yener çıracı

Ankara Üniversitesi Antropoloji bölümünden mezun oldu. Ardından Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi sosyoloji bölümünde yüksek lisansını tamamladı. Toplumsal hareketler, Marksizm, kuramsal sosyoloji gibi alanlarda çalışmalarına devam etmektedir.

gonca acaray

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nde lisans (2012), Ankara Üniversitesi Gazetecilik Anabilim Dalı’nda (2019) ve Pennsylvania Devlet Üniversitesi Emek ve Küresel İşçi Hakları Bölümü’nde (2021) yüksek lisans eğitimlerini tamamladı. 2014-2020 yılları arasında emek örgütleriyle çalıştı. Odağına toplumsal dönüşüm, eleştirel düşünme, beden ve zihin ilişkisini alarak performatif olan üzerine teorik ve pratik araştırmalar yürütmektedir. Hayalci Hücre ekibinde yer almakta, aynı zamanda bağımsız olarak da editoryal çalışmalarına devam etmektedir.

metin yeğin

1963’te İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Cambridge Üniversitesi’nde sinema eğitimi aldı.

‘ViranşehirAx u Av Komünü’ örgütlenmesine öncülük etti. Evsiz aileler ile birlikte barınma hakları için kerpiç evler yaptı. Buenos Aires’te gecekondu mahallerinde alternatif okul inşa edeken bu kerpiç yöntemini oraya da taşıdı. Radikal, Özgür Gündem, Özgür Politika gazetelerinde ‘Dünyanın Sokakları’ köşesinde özellikle dünyadaki neoliberal kent inşası ve buna karşı mücadele deneyimlerindeki yaşadıklarını yazmaya devam etmekte. Şili de işgal üniversitelerinde alternatif halk eğitimi için mücadele etti.

Belgeselleriyle de sokakları anlattı. Kanaltürk, CNN Türk, Hayat Tv’de iki yüzden fazla ‘Dünyanın Sokakları’ programı kuşak olarak yer aldı. NTV, Venezuela Telesur, Arjantin, Macaristan televizyonlarında da belgeselleri vardı. BBC ve Açık Radyo’da radyo programları yaptı. Dünyanın birçok festivalinde belgeselleriyle yer aldı. Gazete Duvar’da yazılar yazıyor.

‘D’ filmi ile belgeselde yaptıklarını kurmaca filmde de gerçekleştirmeye çalıştı. Sadece dayanışma ile film endüstrisine karşı bağımsız film yapmak için yüzden fazla insanla birlikte yaptıkları bu film Ahmet Uluçay bağımsız film ödülünü aldı. 2001’de ölüm orucu sonunda cezaevinden çıkanlarla birlikte bir grup sinemacıyı buluşturan ‘film kolektifi’ oluşumuna öncülük etti. Bu çalışma sonunda belgeseller yapıldı, ödüller alındı. Barışa Rock Festivali ve Uluslararası İşçi Filmleri Festivali’nin ilk örgütlenmelerinde yer aldı. Dünyanın her yerinde sempozyumlarda, kongrelerde, fabrikalarda, üniversitelerde, mitinglerde konuştu ve deneyimleri birbirleri ile buluşturdu.

alişan şahin

1963’te Sivas’ta doğup Bir yıl sonra İstanbul’a göçmüş ve orada uzun yıllar kalıp yıllar sonra oradan başka diyarlar göç etmiş ama dayanamayıp 14 yıl sonra gene mahallesine geri dönmüştür. Öncesini bir tarafa bırakırsak 1989’dan itibaren birçok liberter, anarşist dergide katılımcı olmuş; güncel politik ve anarşizmin teorik sorunlarına dair yazılarıyla katkılar sunmuştur. 2012’de ise bir grup arkadaşıyla itaatsiz.org adlı internet sitesinin kurulmasında yer almış ve katılımcısı olmuş, birçok makalesini ve çevirisini bu sitede yayınlamıştır. Halen bu sitede editörlüğe devam etmektedir. Sitede birçok konuda yayınlanmış makalelerinin yanında içinde anarşizm, din ve İslam ilişkilerini ele alan bir makalesinin de olduğu “Anarşizm ve Din” (Öteki Yayınları) isimli basılı derleme bir kitabı, Başıbozuk.com sitesinde bu kitabının yanında “Felsefe ve Hal” isimli kitabı da bulunmaktadır. Son yıllardaki ilgi alanı ziyadesiyle felsefe ve teolojiye kaymış ve Nietzsche’nin felsefi önermeleri, İslam kültürü, sufi düşünce arasındaki ilişkilere dair bir kitap hazırlığı içindedir.